Bayramda tatlıdan vazgeçmeyin! Doğru tüketilire yağ yapmıyor, göbek eriten yürüyüş

Doğru Tatlı Tüketimi İle Sağlıklı Kalın

Uzman Diyetisyen Ceren Turan, tatlı tüketiminin tamamen kesilmemesi gerektiğini vurgulayarak, “Sağlıklı bireylerde günlük kalorinin yüzde 10’undan azı ilave şekerden gelmeli. Bu da bayramda günde 1 küçük kase sütlü tatlı veya 1 dilim şerbetli tatlı ile sınırlandırılmalı” diyor. Porsiyon kontrolünün önemine dikkat çeken Turan, “4 dilim baklava ile 1 dilim aynı şey değil, porsiyon kontrolü her şeydir” ifadelerini kullanıyor.

Tatlıyı Günün Erken Saatlerinde Tüketin

Araştırmalar, tatlıların öğle yemeğinden sonra tüketildiğinde vücudun şekeri daha iyi tolere ettiğini gösteriyor. Uzman Diyetisyen Ceren Turan, “Gece saatlerinde metabolizma yavaşlar, tatlı yemek bu saatlerde yağ depolanmasını artırabilir. Tatlıyı gün içinde, özellikle öğle sonrası küçük bir atıştırmalık şeklinde tüketmek en sağlıklısıdır” diyor. Tatlı sonrası sindirim rahatsızlıklarını azaltmak için, kısa bir yürüyüş öneriyor.

Tatlıyla Birlikte Çay-Kahve Tüketiminde Dikkatli Olun

Bayram ikramlarının ardından çay ve kahve tüketiminin mide hassasiyeti ve demir emilimi açısından önemli olduğunu belirten Diyetisyen Turan, çay veya kahvenin tatlı ile birlikte tüketilebileceğini ancak demir emilimini engelleyebileceğini söylüyor. Özellikle diyabet hastalarının tatlı tüketiminde dikkatli olmaları gerektiğini vurguluyor.

Protein ve Şeker Dengesi Önemli

Uzman Diyetisyen Ceren Turan, protein ve şekerin birlikte sindirilmesinin zor olabileceğini belirterek, “Etli yemeklerin ardından hemen şerbetli tatlı yemek mideyi zorlar. Tatlıyı ana yemekten sonra ara öğün olarak tüketmek ya da ayrı bir zaman diliminde yemek daha doğrudur” diyor.

Tatlıyı Dengelemek İçin Öneriler

Uzman Diyetisyen Ceren Turan, tatlı tüketildiğinde yanında protein veya lifli besinler alınmasının önemli olduğunu belirterek, “Bu denge, kan şekerinin ani yükselmesini önler. Ayrıca tatlıyı planlayarak yemek, öğünlerdeki diğer karbonhidratları azaltmak gibi stratejiler çok işe yarar” diyor. Turan, sağlıklı bir sindirim sistemi için su tüketimi, probiyotik gıdalar ve doğal besinlerin önemini vurguluyor.

Tatlıyı Dengelemek İçin Hareket Edin

Tatlı tüketiminin ardından yapılacak kısa bir yürüyüşün, şekerin emilimini hızlandırabileceğini belirten Diyetisyen Turan, “Tatlı krizlerinin zararını azaltmak için harekete geçmek önemlidir. Ne zaman, ne kadar ve nasıl tüketileceğini bilerek sağlıklı bir denge kurabilirsiniz. Bu bayram tatlı keyfiniz sağlığınızı gölgelemesin!” diyor.

Related Posts

Uzmandan PKU hastalarına Kurban Bayramı için beslenme uyarısı

Uzmandan PKU hastalarına Kurban Bayramı için beslenme uyarısı

Erken yaşlandıran 5 neden

Prof. Dr. Derya Uludüz hayatımızdaki bazı faktörlerin sürekli enerjimizi tüketip, bizi fiziksel ve
zihinsel olarak daha hızlı yaşlandırdığını belirtti.

Anne-babanın bu alışkanlığı çocuklarda depresyon riskini artırıyor

Avustralyalı bilim insanları, küçük çocukların yanında sık sık telefon ya da tablet kullanan ebeveynlerin, farkında olmadan çocuklarının beyin gelişimine zarar verebileceğini ortaya koydu. Yeni araştırmaya göre bu alışkanlık, dikkat eksikliği, duygusal dengesizlik ve hatta depresyon riskini artırıyor.

Uzmanlar uyarıyor: Evlilik öncesi bu testi mutlaka yaptırın!

Uzmanlar uyarıyor: Evlilik öncesi bu testi mutlaka yaptırın!

Bu belirtilere dikkat: Mevsim geçişi migreni tetikliyor!

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Öztürk, ’’Hava basıncındaki değişimin de (barometrik) bazı kişilerde migren ataklarını başlatmaya neden olabilir. Özellikle ilkbahar, sonbahar gibi mevsim geçişlerindeki sıcaklık değişimlerine bağlı olarak yaşanan basınç farklılıkları migreni tetikleyebilir’’ dedi.

Yumurtalık Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Yumurtalık kanseri nedir, yumurtalık kanseri belirtileri nelerdir? Prof.Dr. Mete Güngör, yaş ilerledikçe yumurtalık kanseri görülme riskinin arttığını söyledi.