Ekonomik sebepler astımı tetikliyor: ‘Hastalar ekonomik yetersizlik nedeniyle ilaçlara ulaşamıyor’

Astım Hastalarının Tedavi Süreçlerinde Karşılaştıkları Zorluklar

Doç. Dr. Elbek, astım hastalarının tedavi süreçlerinde pek çok sorunla karşılaştıklarını vurgulayarak, bu konuda önemli açıklamalarda bulundu. Elbek, her iki astım hastasından birinin mevcut sağlık sisteminde randevu alamadığı için gerekli takibi yaptıramadığını belirtti. Ayrıca kadınların, astım hastaları arasında önemli bir dezavantaj yaşadığının altını çizdi. Kadın hastaların şikayetlerinin yeterince ciddiye alınmadığı için randevu önceliği alamadığını ifade etti. Kendi cebinden hastane ve ilaç masraflarını karşılayan hastaların, ekonomik sıkıntılar nedeniyle ilaçlara erişemediği ve hastalıklarını kontrol altına almakta zorlandığına dikkat çekti.

Çevresel Faktörlerin Astım Üzerindeki Etkisi

Çocukluk çağında başlayan astımın Türkiye genelinde yaygın olduğunu belirten Kızılırmak, çocukluk döneminde başlayan vakaların bir kısmının zamanla kaybolmasına rağmen, yetişkinlikte ortaya çıkan astım vakalarının sayısının azımsanmayacak kadar fazla olduğunu dile getirdi. Toplumun yaklaşık yüzde 5’ini etkileyen astım hastalığının ekonomik sorunlarla doğrudan ilişkili olduğunu vurgulayan Kızılırmak, tedaviye erişimde ekonomik faktörlerin belirleyici rol oynadığını söyledi. Astımın çevresel faktörlerden büyük ölçüde etkilendiğine değinen Kızılırmak, sigara dumanı, hava kirliliği, kömür veya odun sobası kullanımı gibi etmenlerin astımı kontrol etmeyi zorlaştırdığını belirtti.

Eşitsizliklerin Ortadan Kaldırılması Gerekiyor

Astım hastalarının ekonomik yükünü azaltmak için sağlık politikalarında değişiklik yapılması gerektiğini belirten Kızılırmak, kronik hastalıkların erken teşhisine yönelik programların geliştirilmesi, tedaviye erişimde eşitsizliklerin ortadan kaldırılması ve çevresel risk faktörlerinin azaltılması çağrısında bulundu. Doktorların polikliniklerde yoğun hasta sayısı nedeniyle kronik hastalara yeterince vakit ayıramadığını da vurgulayan Kızılırmak, astım hastalarının inhaler cihazlarını doğru şekilde kullanmalarının önemine dikkat çekti. Sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesiyle beraber yaşam koşullarının da düzeltilmesi gerektiğini ifade eden Kızılırmak, sağlık sisteminin eşitsizlikleri giderici şekilde düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Bayramda tatlıdan vazgeçmeyin! Doğru tüketilire yağ yapmıyor, göbek eriten yürüyüş

Kurban Bayramı’nda akraba ziyaretleri, kalabalık sofralar ve tatlı ikramları kaçınılmaz hale geliyor. Ancak art arda tüketilen şerbetli tatlılar mide problemlerinden kan şekeri dalgalanmalarına kadar pek çok sağlık sorununu tetikleyebiliyor. Uzman Diyetisyen Ceren Turan, bayram tatlılarını keyifle yiyebilmek için porsiyon kontrolü, zamanlama ve doğru tercihler gibi birçok önemli detaya dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Uzmandan PKU hastalarına Kurban Bayramı için beslenme uyarısı

Uzmandan PKU hastalarına Kurban Bayramı için beslenme uyarısı

Erken yaşlandıran 5 neden

Prof. Dr. Derya Uludüz hayatımızdaki bazı faktörlerin sürekli enerjimizi tüketip, bizi fiziksel ve
zihinsel olarak daha hızlı yaşlandırdığını belirtti.

Anne-babanın bu alışkanlığı çocuklarda depresyon riskini artırıyor

Avustralyalı bilim insanları, küçük çocukların yanında sık sık telefon ya da tablet kullanan ebeveynlerin, farkında olmadan çocuklarının beyin gelişimine zarar verebileceğini ortaya koydu. Yeni araştırmaya göre bu alışkanlık, dikkat eksikliği, duygusal dengesizlik ve hatta depresyon riskini artırıyor.

Uzmanlar uyarıyor: Evlilik öncesi bu testi mutlaka yaptırın!

Uzmanlar uyarıyor: Evlilik öncesi bu testi mutlaka yaptırın!

Bu belirtilere dikkat: Mevsim geçişi migreni tetikliyor!

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Öztürk, ’’Hava basıncındaki değişimin de (barometrik) bazı kişilerde migren ataklarını başlatmaya neden olabilir. Özellikle ilkbahar, sonbahar gibi mevsim geçişlerindeki sıcaklık değişimlerine bağlı olarak yaşanan basınç farklılıkları migreni tetikleyebilir’’ dedi.