Kabileler yüksek hızlı internet kullanırken Türkiye neden geride

Cumhuriyet Halk Partili Vekil’den Starlink Sorusu: “Türkiye Neden Mahrum Kalıyor?”

Cumhuriyet Halk Partisi Mersin Milletvekili Talat Dinçer, Türkiye’de Starlink’in kullanılamaması konusunu Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na yönelttiği bir soru önergesi ile gündeme taşıdı. Dinçer, “Kabileler bile yüksek hızlı internete erişirken, Türkiye neden bu imkândan mahrum kalıyor?” sorusunu sordu.

Talat Dinçer, dünya genelinde 5 milyonun üzerinde aktif kullanıcıya sahip olan ve 125’ten fazla ülkede hizmet veren Starlink’in Türkiye’deki kullanıcıların neden bu teknolojiden faydalanamadığını sorguladı. Türkiye’ye gelişinin önce 2024, daha sonra ise 2025 yılına ertelendiğini ve şu anda “yönetmelik onayı bekleniyor” denilerek belirsiz bir süreçte olduğunu belirten Dinçer, bu gecikmenin nedenlerinin açıklanmasını talep etti.

AFETLERDE İLETİŞİM SORUNU VE STARLİNK TEKLİFİ

Dinçer, 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerde iletişim altyapısının çökmesine de dikkat çekti. Elon Musk’ın, afet bölgesinde iletişimi sağlamak amacıyla Starlink hizmetini devreye sokmayı önerdiğini, ancak Türk hükümetinin bu teklifi “ülkenin mevcut uydu kapasitesinin yeterli olduğu” gerekçesiyle reddettiğini belirtti. Dinçer, bu kararın altında yatan nedenleri ve afet anlarında iletişim altyapısının çökmesinin dijital bağımsızlık açısından oluşturduğu riskleri sorguladı.

“DİJİTAL EGEMENLİK Mİ, YOKSA BAŞKA NEDENLER Mİ?”

Starlink’in Türkiye’ye girişini engelleyen düzenlemelerin dijital egemenlik adına mı yoksa farklı sebeplerle mi uygulandığını açıklığa kavuşturulmasını isteyen Dinçer, Bakan Uraloğlu’na şu soruları yöneltti: “Starlink’in Türkiye’ye gelişinin önünde hangi somut engeller bulunuyor? 2024 ve 202 2025’te yaşanan ertelemelerin sebepleri nelerdir? Türk hükümeti, Elon Musk’ın afet bölgesine Starlink hizmetini sunma teklifini neden reddetti? Kabileler bile yüksek hızlı internet kullanırken, Türkiye neden bu teknolojiden yararlanamıyor? Starlink’in Türkiye’ye girişini engelleyen düzenlemeler dijital egemenlik adına mı, yoksa başka nedenlerle mi uygulanıyor? Afet anlarında iletişim altyapısının çökmesi, dijital bağımsızlık açısından nasıl bir risk oluşturuyor? Starlink’in Türkiye’ye gelişinin ertelenmesi, dijitalleşme çağında ülkenin rekabet gücünü nasıl etkiliyor? Starlink’in Türkiye’de faaliyet göstermemesi, dijital bağımsızlık ve kriz yönetimi açısından hangi tehditleri barındırıyor? Starlink’in kabul edilmesi, rekabeti artırarak daha uygun fiyatlı internet erişimi sağlamaz mı?”

Related Posts

ChatGPT’yle konuşup başka birine dönüşenler anlattı: Eşiyle boşanan bile var

Hayatımıza hızla dahil olan yapay zekanın en çok kullanılan uygulamalarından biri ChatGPT… Ancak bu bot ile uzun süreli ve derin sohbetler, sınırları zorlayan etkiler bırakabiliyor. Aralarında evliliği biten, gerçeklik algısı sarsılan ve bunalım yaşayanların da bulunduğu bazı kullanıcılar, yaşadıkları sıra dışı deneyimleri paylaştı.

Bu WhatsApp güncellemesi çok can sıkacak: Reklam arası geliyor

Belli ki dijital dünyada reklamlardan kaçmanın bir yolu yok… WhatsApp’a gelecek yeni güncellemeyle birlikte dünyanın en popüler uygulamasında da resmen ‘reklamlar’ belirecek…

Ağızdaki bakteri miktarı ne kadar mutlu olduğumuzu gösteriyor

NYU’daki araştırmacılar, ruh sağlığı durumuyla ağızda bakteri çeşitliliğinin azalması arasında bağlantı bulduklarını söylüyor.

WhatsApp için yeni kalite ayarı

WhatsApp için yeni bir özellik sunulacak. Bu özellik, medya dosyalarının otomatik olarak hangi kalitede indirileceğini belirlemeyi sağlayacak.

Tesla’nın insansı robotu ev işlerini yapmaya başladı

Elon Musk’ın daha önce duyurusuna imza attığı insansı robotu çöpleri atıyor, etrafı süpürüyor ve bir hizmetçi gibi temizlik yapabiliyor.

Google Chrome Android için yenilik

Google Chrome’un Android sürümü için yenilik duyuruldu. Buna göre Android telefonlara gelecek doğrulama kodları artık otomatik olarak doldurulabilecek.