Nisanda en fazla kazandıran yatırım aracı belli oldu

TÜİK, Nisan Ayında Reel Getiri Oranlarını Açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ait finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını duyurdu. Nisan ayında en yüksek reel getiri, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile karşılaştırıldığında yüzde 8,8, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile karşılaştırıldığında ise yüzde 8,54 oranlarıyla külçe altında gerçekleşti.

Yİ-ÜFE’ye göre değerlendirildiğinde, avro yatırımcısına yüzde 4,07, mevduat faizi (brüt) yüzde 0,44 reel getiri sağlarken, dolar yüzde 0,03, devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) yüzde 7,39 ve BIST 100 endeksi yüzde 9,93 yatırımcısına zarar ettirdi.

TÜFE’ye göre incelendiğinde ise avro yüzde 3,83, mevduat faizi (brüt) yüzde 0,2 reel getiri sağlarken, dolar yüzde 0,26, DİBS yüzde 7,6, BIST 100 endeksi yüzde 10,14 kayıp yaşattı.

Külçe altın, üç aylık değerlendirmeye göre Yİ-ÜFE ile yüzde 20,83, TÜFE ile ise yüzde 19,69 reel getiri sağlayarak yatırımcısına en yüksek kazancı sağlayan araç oldu. Aynı dönemde BIST ise Yİ-ÜFE ile yüzde 12,26, TÜFE ile yüzde 13,09 zarar ettiren araç olarak öne çıktı.

Altı aylık süreçte külçe altın, Yİ-ÜFE ile yüzde 18,15, TÜFE ile yüzde 12,36 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağlarken, BIST 100 endeksi ise Yİ-ÜFE ile yüzde 5,9, TÜFE ile yüzde 10,51 oranlarında yatırımcısına en çok zarar ettiren araç oldu.

Yıllık Bazda En Yüksek Reel Getiri Külçe Altında

Yıllık olarak değerlendirildiğinde külçe altın, Yİ-ÜFE ile yüzde 31,17, TÜFE ile yüzde 16,55 oranlarında yatırımcısına en fazla reel getiriyi sağlayan araç oldu. Yıllık bazda mevduat faizi (brüt) Yİ-ÜFE ile yüzde 16,26, avro yüzde 0,9 oranlarında yatırımcısına reel getiri sağlarken, DİBS yüzde 0,91, dolar yüzde 3,8 ve BIST 100 endeksi yüzde 20,29 oranlarında yatırımcısına zarar ettirdi.

TÜFE ile hesaplandığında mevduat faizi (brüt) yüzde 3,31 reel getiri sağlarken, avro yüzde 10,35, DİBS yüzde 11,95, dolar yüzde 14,51 ve BIST 100 endeksi yüzde 29,17 oranlarında yatırımcısını zarara uğrattı.

Related Posts

Brent petrol yükselirse ne olur, altın ve dolar neden yükselir?

İsrail, gece yarısı “Yükselen Aslan” operasyonu kapsamında İran’ın batısındaki stratejik noktalara kapsamlı hava saldırısı düzenledi. Söz konusu saldırının ardından brent petrol fiyatları yükseldi. Peki, Brent petrol yükselirse ne olur?

Açlık sınırı asgari ücreti geçti: Yoksulluk sınırı dört katına dayandı!

BİSAM, Mayıs 2025 dönemi açlık ve yoksulluk sınırlarını açıkladı. Buna göre sağlıklı beslenmenin maliyeti asgari ücretin üzerine çıkarken, yoksulluk sınırı dört katına dayandı.

Kovid-19’un rakipleri şimdi ortak: BioNTech, Alman rakibini satın almaya hazırlanıyor

Alman biyoteknoloji devi BioNTech, kanser tedavilerinde mRNA çalışmalarını hızlandırmak için rakibi CureVac’ı 1,25 milyar dolarlık hisse karşılığında satın almayı planlıyor.

Türkiye’de sağlık turizminin toplam turizm geliri içerisindeki payı yüzde 6,9’a ulaştı

Türkiye’de sağlık turizminin toplam turizm geliri içerisindeki payı yüzde 6,9’a ulaştı

Bozcaada’da zam yok: “Yunan adalarıyla kıyas haksızlık!”

Bozcaada’da işletmeciler maliyetlere rağmen fiyatları sabit tuttu. İşletmeciler Yunan adalarıyla kıyaslamaya ise “Koşullar aynı değil!” diyerek tepki gösterdi.

48 adet KAAN satışı için Endonezya ile imzalar atıldı! Cumhuriyet tarihinin rekor satışı

Endonezya’nın 48 adet TUSAŞ üretimi yerli ve milli 5’inci nesil savaş uçağı KAAN satın almak için imzalar atıldı. CNN Türk program sunucusu Hakan Çelik satılan uçakların toplam değerinin 10 milyar doları bulacağını ve bunun Cumhuriyet tarihinin en önemli dış satımı olacağını ifade etti.