Rusya Avrupa’daki gübre işinden nasıl milyonlar kazanıyor?

Rus Gübre İhracatı Alman Tarımını Zorluyor

Almanya’nın Kassel bölgesindeki çiftçiler, gübre fiyatlarının son zamanlarda yüzde 30 arttığını ve buna bağlı olarak çiftliklerinde ek maliyetlerin yaşandığını belirtiyor. Ancak Deutsche Welle’nin raporuna göre buğday fiyatları düşüş gösterdi.

Doğal Gaz Kaynaklı Yapay Gübrelerin Yükselişi

Orta ölçekli bir çiftlik sahibi olan Bernhard von Weichs, endişelerini dile getiriyor. Almanya’da buğdayın önemli bir tahıl ürünü olması nedeniyle, gübre fiyatlarındaki artış tüm sektörü etkiliyor.

Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte Almanya’da gübre fiyatlarının yükseldiği gözlemlendi. Yapay gübrelerin yüzde 90’ından fazlası doğal gazla üretildiğinden, enerji fiyatlarındaki artış gübre maliyetlerini arttırıyor. Bu durum, mineral gübre fiyatlarının hızla değişmesine sebep oluyor.

Vladimir Putin’in Rus suni gübrelerini Avrupa’ya ihraç etmesi ve aynı zamanda azotlu gübre olarak gaz ithal etmesiyle Avrupa’nın bu gübrelerle rekabet etmesi zorlaşıyor.

Avrupa Üreticileri Tehlikedeleri Görüyor

Almanya ve Avrupa’daki mineral gübre üretiminin kritik öneme sahip olduğunu belirten sektör temsilcileri, Rus gübrelerinin dampingli fiyatlarıyla Avrupa üreticilerini zorladıklarını dile getiriyor. Bu durum, Avrupa’nın gübre ithalatında Rusya’ya bağımlılığını artırabilir.

Alman siyasetçiler de Rus gübre ithalatına karşı direniş gösteriyor ve AB yaptırımlarının genişletilmesini talep ediyor. Schleswig-Holstein eyaletinden enerji bakanı Tobias Goldschmidt, Putin’in gübre ithalatına karşı önlem alınması gerektiğini vurguluyor.

Gübre Ticareti ve Ulaşımı

Rus gübrelerinin Almanya’ya ulaşmasının yasal olduğu ancak gübre ticaretinin detayları hakkında resmi bilgi olmadığı belirtiliyor. Gübre taşıyan gemilerin Baltık Denizi’nden geçerek Avrupa’ya ulaştığı gözlemleniyor.

Rus gübre ithalatına karşı direnişin arttığı günlerde, Avrupa’da gübre ticaretinde meydana gelen değişiklikler dikkat çekiyor. EuroChem şirketinin Rusya’da modern gübre fabrikaları bulunması ve bu fabrikaların askeri üretimle de bağlantılı olduğu iddiaları endişe yaratıyor.

Almanya ve Avrupa’nın gübre ithalatında yaşanan değişimler, tarım sektöründe dengeleri sarsabilir ve üreticilerin gelecek planlarını etkileyebilir.

Related Posts

Avrupa borsalarında ABD-İran depremi

ABD’nin İran’daki nükleer tesislere düzenlediği saldırılar, Avrupa borsalarında haftanın ilk işlem gününe damga vurdu. Yatırımcıların jeopolitik risklere odaklandığı günde, gösterge endeks Stoxx Europe 600 yüzde 0,28 düşerek 535,03 puana geriledi …

Kamu işçisine ikinci zam teklifi haftaya: Hangi oran konuşuluyor?

Kamu işçisine ikinci zam teklifi haftaya: Hangi oran konuşuluyor?

Kent lokantalarına zam geldi: 4 çeşit yemek 70 TL oldu

Kent lokantalarına zam geldi: 4 çeşit yemek 70 TL oldu

Enflasyon Fas’ta yola geldi

Fas’ta yıllık enflasyon oranı Mayıs 2025 itibarıyla yüzde 0,4’e gerileyerek son 12 ayın en düşük seviyesine indi. Nisan ayında bu oran yüzde 0,7 olarak ölçülmüştü. Gıda fiyatlarındaki artış da yavaşladı; yüzde 0,5’ten yüzde 0,4’e düştü. Bu, son yedi …

Rusya’dan Anadolu Efes’e ret geldi!

Anadolu Efes’in, AB InBev’in Efes ortak girişimindeki kontrol dışı hisselerini satın alma girişimi, Rusya’daki düzenleyici kurumlar tarafından reddedildi. Sürecin gidişatı sonrası iki şirket arasındaki ileriye dönük adımlar yeniden değerlendirilecek.

Kenarda altını olanlara yeni hamle fırsatı!

Ekonomik dalgalanmalar ve piyasadaki hareketlilige rağmen altın hala birikimi olan birikimini değerlendirmek isteyen bir çok vatandaş ve yatırımcı tarafından güvenli liman olarak görülüyor ancak son dönemde yaşanan hareketlilik vatandaşları da …