Yeni kara delik Çukurova

Çukurova Havalimanı Yolcu Garantisi Tutmadı

İktidarın yap-işlet-devret (YİD) modeli kapsamında hayata geçirdiği Çukurova Havalimanı projesi, bütçeye uzun yıllar sürecek büyük bir yük getirdi. 10 Ağustos 2024 tarihinde açılan havalimanında, ilk 5 ayda yolcu garantisi tutmadı. İşletici firmaya 5 ay süresince 20 milyon 377 bin TL ödeme yapıldı. Havalimanı, 2035 yılı sonuna kadar yapımcı firma Favori A.Ş tarafından işletilecek ve yıllık 2 milyon 353 iç hat, 347 bin dış hat olmak üzere toplamda 2 milyon 700 bin yolcu garantisi verildi.

Yeni Zafer Doğuyor

CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, Adana Şakirpaşa Havalimanı’nın yıllık 5 milyon yolcuya hizmet verirken kapatıldığını hatırlatarak, yerine aynı anda 5 kente hizmet vereceği açıklanan Çukurova Havalimanı’ndan 2024 yılında 1 milyon 918 bin yolcunun yararlandığını belirtti. Sümer, gerçekleşmeyen garanti sebebiyle işletmeci firmaya 20 milyon 377 bin TL ödeme yapıldığını ifade etti. Havalimanını 2035 yılına kadar işletecek firmaya toplamda 30 milyon 270 bin yolcu garantisi verildiğini dile getiren Sümer, “Bu garantiler için Adana Şakirpaşa Havalimanı’nı kapatma anlayışı, yeni bir Zafer Havalimanı faciasına yol açma eğilimindedir. Çukurova Havalimanı’nın altyapısı Devlet Hava Meydanları tarafından tamamlandı ve üstyapı işi YİD modeli ile gerçekleştirildi.” şeklinde konuştu.

Verilen yıllık 2 milyon 700 bin yolcu garantisi çerçevesinde, havalimanından 2024 yılında 1 milyon 918 bin yolcunun yararlandığı belirtildi.

‘Yandaşın Cebini Düşünen Anlayış’

155 milyon Euro bedelle ihale edilen Çukurova Havalimanı projesinde üstyapı işleri önce 196 milyon Euro’ya, ardından 244 milyon Euro ile Favori Çukurova Havalimanı İşletmeciliği’ne verildi. CHP’li Orhan Sümer, DHMİ’nin altyapıyı ve üstyapıyı kendi kaynakları ile yapabileceği halde, vatandaşın cebinden alınıp yandaşlara aktarıldığını vurguladı. Sümer, “Birçok havalimanının ıssız olduğu bir dönemde, yılda 12 bin 500 uçuş ve 5 milyon yolcu kapasitesi ile hizmet veren Adana Şakirpaşa Havalimanı’nı yandaşlara sermaye aktarımı amacıyla kapattılar.” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Brent petrol yükselirse ne olur, altın ve dolar neden yükselir?

İsrail, gece yarısı “Yükselen Aslan” operasyonu kapsamında İran’ın batısındaki stratejik noktalara kapsamlı hava saldırısı düzenledi. Söz konusu saldırının ardından brent petrol fiyatları yükseldi. Peki, Brent petrol yükselirse ne olur?

Açlık sınırı asgari ücreti geçti: Yoksulluk sınırı dört katına dayandı!

BİSAM, Mayıs 2025 dönemi açlık ve yoksulluk sınırlarını açıkladı. Buna göre sağlıklı beslenmenin maliyeti asgari ücretin üzerine çıkarken, yoksulluk sınırı dört katına dayandı.

Kovid-19’un rakipleri şimdi ortak: BioNTech, Alman rakibini satın almaya hazırlanıyor

Alman biyoteknoloji devi BioNTech, kanser tedavilerinde mRNA çalışmalarını hızlandırmak için rakibi CureVac’ı 1,25 milyar dolarlık hisse karşılığında satın almayı planlıyor.

Türkiye’de sağlık turizminin toplam turizm geliri içerisindeki payı yüzde 6,9’a ulaştı

Türkiye’de sağlık turizminin toplam turizm geliri içerisindeki payı yüzde 6,9’a ulaştı

Bozcaada’da zam yok: “Yunan adalarıyla kıyas haksızlık!”

Bozcaada’da işletmeciler maliyetlere rağmen fiyatları sabit tuttu. İşletmeciler Yunan adalarıyla kıyaslamaya ise “Koşullar aynı değil!” diyerek tepki gösterdi.

48 adet KAAN satışı için Endonezya ile imzalar atıldı! Cumhuriyet tarihinin rekor satışı

Endonezya’nın 48 adet TUSAŞ üretimi yerli ve milli 5’inci nesil savaş uçağı KAAN satın almak için imzalar atıldı. CNN Türk program sunucusu Hakan Çelik satılan uçakların toplam değerinin 10 milyar doları bulacağını ve bunun Cumhuriyet tarihinin en önemli dış satımı olacağını ifade etti.