Anne-babanın bu alışkanlığı çocuklarda depresyon riskini artırıyor

Ekran Kullanımı Çocukların Gelişimini Olumsuz Etkiliyor

Bir araştırmada 15 binden fazla beş yaş altı çocuğun incelenmesi sonucunda, ekran kullanımına maruz kalan çocukların temel bilişsel becerilerinde zayıflık yaşadığı ortaya çıktı.

Çocuklarda Öfke ve Kural Tanımazlık Artışı Gözlemlendi

Yapılan çalışmada, çocukların sadece bilişsel değil, sosyal ve duygusal becerilerinde de gerileme tespit edildi. Bu durum, çocukların paylaşmakta zorlanması, duygularını düzenlemekte başarısız olması ve öfke patlamalarının sıklığında artış gibi sorunlara yol açıyor.

İlgi Eksikliği Hayal Kırıklığına Neden Oluyor

Çocuklar, ebeveynlerinin ekranlara yoğunlaştıklarında dikkat çekme çabalarının genellikle gecikmeli veya yetersiz şekilde karşılandığını hissediyor. Araştırmacılar, bu durumun çocukların hayal kırıklığına sebep olduğunu ve zamanla depresyon ile kaygı gibi sorunlara neden olabileceğini belirtiyor.

Zamanlama Alışkanlıktan Daha Önemli

Yapılan araştırmaya göre, ebeveynlerin ekran başında olmasının, doğrudan çocuğa ilgi göstermemesinin yanı sıra olumsuz etkiler yarattığı görülüyor. Bu durum, çocuğun dikkat dağınıklığı yaşamasına neden olmanın yanı sıra gelişimini de olumsuz etkiliyor.

Daha önceki çalışmalara göre, ebeveynlerin yaklaşık %70’i yemek yerken veya çocuklarıyla oynarken birden fazla kez teknoloji kullanıyor. Bu durum, çocuklarla kaliteli zaman geçirme süresini önemli ölçüde azaltıyor.

DSÖ’den Ekran Süresi Uyarısı

Dünya Sağlık Örgütü, iki yaş altı çocuklar için ekran süresinin sıfır olması, iki ile dört yaş arası çocuklar için günde en fazla bir saatlik ekran kullanımı öneriyor. Fazla ekran maruziyeti, çocukların göz sağlığından duygusal gelişimlerine kadar birçok alanda risk oluşturabilmektedir.

Araştırmayı yapan bilim insanları, “Ebeveynler çocukların ilk ve en önemli öğretmenidir” diyerek çocuğun sağlıklı gelişimi için tutarlı ve dikkatli ebeveynlik önemine vurgu yaptı. Cihaz kullanımının sınırlandırılmasının çocukların sağlıklı gelişimi açısından hayati önem taşıdığı belirtilmektedir.

Related Posts

Kanserle mücadelede immünoterapinin kullanımı

İmmünoterapiler onkolojide büyük bir umut kaynağı oldu. Çünkü bu yöntemlerle bugün bile bazı tümör hastalıkları kontrol altına alınabiliyor. Bu nedenle araştırmacılar yalnızca mevcut yöntemleri geliştirmekle kalmıyor, aynı zamanda yeni immünoterapiler üzerinde de çalışıyor

Aşırı sıcaklar kalp hastalıklarını tetikliyor!

Yaz aylarında artan sıcaklıklar ve nem, kalp hastaları için ciddi riskler oluşturuyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Samim Emet, özellikle 50 yaş üzeri bireyleri, sıvı kaybı, tansiyon düşüklüğü ve ani kalp krizlerine karşı uyardı.

Erken ergenlik tehlikesine dikkat! Kızlarda 10 kat fazla görülüyor

Erken ergenlik, bazı çocuklarda boy kısalığına neden olabildiği için ebeveynlerin son yıllarda en çok kaygılandıkları konuların başında geliyor. Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Dr. Aliye Sevil Sarıkaya, erken ergenliğin erken ve doğru tedaviyle yönetilebilen bir durum olduğunu belirterek, önemli açıklamalarda bulundu.

Ağrı’da solunum rahatsızlığı yaşayan bebek ambulans helikopterle Bitlis’e nakledildi

Ağrı’da doğumun ardından solunum sıkıntısı yaşayan bebek, ambulans helikopterle Bitlis’e sevk edildi.

Bayramda tatlıdan vazgeçmeyin! Doğru tüketilire yağ yapmıyor, göbek eriten yürüyüş

Kurban Bayramı’nda akraba ziyaretleri, kalabalık sofralar ve tatlı ikramları kaçınılmaz hale geliyor. Ancak art arda tüketilen şerbetli tatlılar mide problemlerinden kan şekeri dalgalanmalarına kadar pek çok sağlık sorununu tetikleyebiliyor. Uzman Diyetisyen Ceren Turan, bayram tatlılarını keyifle yiyebilmek için porsiyon kontrolü, zamanlama ve doğru tercihler gibi birçok önemli detaya dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Uzmandan PKU hastalarına Kurban Bayramı için beslenme uyarısı

Uzmandan PKU hastalarına Kurban Bayramı için beslenme uyarısı