Aşırı sıcaklar kalp hastalıklarını tetikliyor!

Yaz Aylarında Kalp Sağlığına Dikkat!

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Samim Emet, yaz aylarında artan sıcaklıkların kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekiyor. Özellikle kalp-damar hastalığı olan bireylerin bu dönemde daha dikkatli olması gerektiğini vurguluyor.

Kalp-damar hastalığı bulunan kişilerde sıcak hava ile birlikte kalbin iş yükünün ciddi oranda arttığını belirten Doç. Dr. Emet, “Sıcaklık arttıkça kalbin iş yükü de artar. Özellikle 50 yaş üzeri, hipertansiyon, diyabet, kronik böbrek yetmezliği, kalp yetersizliği gibi ek hastalıkları olan kişilerin çok dikkatli olmaları gerekiyor” diyor.

Su Tüketimi Hayati Önem Taşıyor

Terleme ile vücudun su ve elektrolit kaybettiğine işaret eden Doç. Dr. Emet, “Tansiyon ilaçları bazı durumlarda susama hissini azaltabilir. Su tüketimini ihmal eden kişilerde tansiyon düşüklüğü, bayılmalar ve hatta hayati tehlike oluşturan ritim bozuklukları ortaya çıkabilir” uyarısında bulunuyor.

Bu dönemde sıvı alımının artırılması ve gerektiğinde kullanılan ilaçların doktor kontrolünde yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirten Emet, “Yazın alınan ilaç miktarı kışın fazla gelebilir. Bu sebeple doktor ile iletişim halinde olunmalıdır” şeklinde uyarıda bulunuyor.

Kalp Krizi ve İnme Riski Artıyor

Aşırı sıcaklık ve yüksek nemin kalp krizlerine neden olabileceğini belirten Doç. Dr. Samim Emet, New York’ta yapılan bir çalışmada 2025 yılında yaz aylarında inme riskinin %200 arttığı gözlemlendiğini aktarıyor. Nem oranının %70’in üzerine çıkması durumunda bu riskin daha da arttığına dikkat çekiyor. Benzer şekilde, sıcak hava ile birlikte kalp krizi vakalarında da artış görüldüğünü söylüyor.

Sıcak Havalarda Spor Yaparken Dikkat!

Doç. Dr. Emet, yaz aylarında ağır egzersizlerden kaçınılması gerektiğini belirtiyor. Açık hava sporları sırasında dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Emet, genetik yatkınlığı olan kişilerde genç yaşta kalp sorunlarının ortaya çıkabileceğini söylüyor. Spor yapmadan önce mutlaka kardiyolojik kontrolün şart olduğunu ifade ediyor.

Emet, genç yaşta spor sırasında kalp krizi geçiren vakaların da olduğunu hatırlatarak, “28 yaşında bir hastamız halı saha maçı sırasında kalp krizi geçirdi. Sonradan pıhtılaşma eğilimi ile ilgili genetik riskler araştırıldı. Her durumda altta yatan sebep farklı olabilir. Bu nedenle bilinçli olmak çok önemlidir” diyor.

Güneşin En Yoğun Olduğu Saatlerde Dışarı Çıkmayın

Kalp hastalığı olan kişilerin, güneşin en yoğun olduğu 11.00 ile 15.00 saatleri arasında dışarı çıkmamaları gerektiğini belirten Emet, dışarı çıkılması gerektiğinde şapka takılması, açık renkli kıyafetler giyilmesi ve mutlaka suyun yanlarında bulundurulması gerektiğini vurguluyor.

Doç. Dr. Emet, yaz aylarında kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarının kontrol altına alınabilmesi için kişisel farkındalık ve doktor takibinin hayati önem taşıdığını söyleyerek açıklamasını tamamlıyor.

Related Posts

Kanserle mücadelede immünoterapinin kullanımı

İmmünoterapiler onkolojide büyük bir umut kaynağı oldu. Çünkü bu yöntemlerle bugün bile bazı tümör hastalıkları kontrol altına alınabiliyor. Bu nedenle araştırmacılar yalnızca mevcut yöntemleri geliştirmekle kalmıyor, aynı zamanda yeni immünoterapiler üzerinde de çalışıyor

Erken ergenlik tehlikesine dikkat! Kızlarda 10 kat fazla görülüyor

Erken ergenlik, bazı çocuklarda boy kısalığına neden olabildiği için ebeveynlerin son yıllarda en çok kaygılandıkları konuların başında geliyor. Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Dr. Aliye Sevil Sarıkaya, erken ergenliğin erken ve doğru tedaviyle yönetilebilen bir durum olduğunu belirterek, önemli açıklamalarda bulundu.

Ağrı’da solunum rahatsızlığı yaşayan bebek ambulans helikopterle Bitlis’e nakledildi

Ağrı’da doğumun ardından solunum sıkıntısı yaşayan bebek, ambulans helikopterle Bitlis’e sevk edildi.

Bayramda tatlıdan vazgeçmeyin! Doğru tüketilire yağ yapmıyor, göbek eriten yürüyüş

Kurban Bayramı’nda akraba ziyaretleri, kalabalık sofralar ve tatlı ikramları kaçınılmaz hale geliyor. Ancak art arda tüketilen şerbetli tatlılar mide problemlerinden kan şekeri dalgalanmalarına kadar pek çok sağlık sorununu tetikleyebiliyor. Uzman Diyetisyen Ceren Turan, bayram tatlılarını keyifle yiyebilmek için porsiyon kontrolü, zamanlama ve doğru tercihler gibi birçok önemli detaya dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Uzmandan PKU hastalarına Kurban Bayramı için beslenme uyarısı

Uzmandan PKU hastalarına Kurban Bayramı için beslenme uyarısı

Erken yaşlandıran 5 neden

Prof. Dr. Derya Uludüz hayatımızdaki bazı faktörlerin sürekli enerjimizi tüketip, bizi fiziksel ve
zihinsel olarak daha hızlı yaşlandırdığını belirtti.