Anne-babanın bu alışkanlığı çocuklarda depresyon riskini artırıyor

Ekran Kullanımı Çocukların Gelişimini Olumsuz Etkiliyor

Bir araştırmada 15 binden fazla beş yaş altı çocuğun incelenmesi sonucunda, ekran kullanımına maruz kalan çocukların temel bilişsel becerilerinde zayıflık yaşadığı ortaya çıktı.

Çocuklarda Öfke ve Kural Tanımazlık Artışı Gözlemlendi

Yapılan çalışmada, çocukların sadece bilişsel değil, sosyal ve duygusal becerilerinde de gerileme tespit edildi. Bu durum, çocukların paylaşmakta zorlanması, duygularını düzenlemekte başarısız olması ve öfke patlamalarının sıklığında artış gibi sorunlara yol açıyor.

İlgi Eksikliği Hayal Kırıklığına Neden Oluyor

Çocuklar, ebeveynlerinin ekranlara yoğunlaştıklarında dikkat çekme çabalarının genellikle gecikmeli veya yetersiz şekilde karşılandığını hissediyor. Araştırmacılar, bu durumun çocukların hayal kırıklığına sebep olduğunu ve zamanla depresyon ile kaygı gibi sorunlara neden olabileceğini belirtiyor.

Zamanlama Alışkanlıktan Daha Önemli

Yapılan araştırmaya göre, ebeveynlerin ekran başında olmasının, doğrudan çocuğa ilgi göstermemesinin yanı sıra olumsuz etkiler yarattığı görülüyor. Bu durum, çocuğun dikkat dağınıklığı yaşamasına neden olmanın yanı sıra gelişimini de olumsuz etkiliyor.

Daha önceki çalışmalara göre, ebeveynlerin yaklaşık %70’i yemek yerken veya çocuklarıyla oynarken birden fazla kez teknoloji kullanıyor. Bu durum, çocuklarla kaliteli zaman geçirme süresini önemli ölçüde azaltıyor.

DSÖ’den Ekran Süresi Uyarısı

Dünya Sağlık Örgütü, iki yaş altı çocuklar için ekran süresinin sıfır olması, iki ile dört yaş arası çocuklar için günde en fazla bir saatlik ekran kullanımı öneriyor. Fazla ekran maruziyeti, çocukların göz sağlığından duygusal gelişimlerine kadar birçok alanda risk oluşturabilmektedir.

Araştırmayı yapan bilim insanları, “Ebeveynler çocukların ilk ve en önemli öğretmenidir” diyerek çocuğun sağlıklı gelişimi için tutarlı ve dikkatli ebeveynlik önemine vurgu yaptı. Cihaz kullanımının sınırlandırılmasının çocukların sağlıklı gelişimi açısından hayati önem taşıdığı belirtilmektedir.

Related Posts

Uzmanlar uyarıyor: Evlilik öncesi bu testi mutlaka yaptırın!

Uzmanlar uyarıyor: Evlilik öncesi bu testi mutlaka yaptırın!

Bu belirtilere dikkat: Mevsim geçişi migreni tetikliyor!

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Öztürk, ’’Hava basıncındaki değişimin de (barometrik) bazı kişilerde migren ataklarını başlatmaya neden olabilir. Özellikle ilkbahar, sonbahar gibi mevsim geçişlerindeki sıcaklık değişimlerine bağlı olarak yaşanan basınç farklılıkları migreni tetikleyebilir’’ dedi.

Yumurtalık Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Yumurtalık kanseri nedir, yumurtalık kanseri belirtileri nelerdir? Prof.Dr. Mete Güngör, yaş ilerledikçe yumurtalık kanseri görülme riskinin arttığını söyledi. 

Yumurtalık kanseri sinsice ilerliyor! İhmale gelmez 9 önemli belirtisi var

Sinsice ilerlediğinden genellikle tanısı ileri evrede konulan yumurtalık kanserinin görülme sıklığı son yıllarda giderek yaygınlaşıyor. Yumurtalık kanserinin her yaşta görülebildiğini, ancak günümüzde gençlerde de sık rastlandığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mete Güngör, ihmale gelmez bazı belirtileri sıraladı.

Baharda ortaya çıkan 1 numaralı cilt bakım hatası! DNA’yı bile bozuluyor

Yaz gelmeden önce cildinizi yaza hazırlamak ve henüz güneşlenmeden önce hafif bir bronzluk elde etmek isteyebilirsiniz. Herkes güneşe maruz kalmaya yavaş yavaş alışmanın cildi ani yanıklardan kurtarabileceğini düşünse de bu aslında büyük bir yanılgıdır. Güneşlenme mevsimi gelmeden çeşitli yöntemlerle elde edilmiş bronzluğun güneş yanığına karşı koruma sağladığı fikri bir efsaneden başka bir şey değil. Baharda ortaya çıkan ve hemen hemen herkesin yaptığı cilt bakım hatası!

Ekonomik sebepler astımı tetikliyor: ‘Hastalar ekonomik yetersizlik nedeniyle ilaçlara ulaşamıyor’

Her sene astım hastalığına dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla 6 Mayıs’ta kutlanan Dünya Astım Günü bu sene de çeşitli etkinlik ve toplantılarla kutlanacak. Astım Günü kapsamında Cumhuriyet, hastalığın detaylarını ve Türkiye’deki durumunu Türk Toraks Derneği’nden Doç Dr. Osman Elbek ve Doç Dr. Deniz Kızılırmak ile konuştu.