Dört Ayaklı Şehir’den Antakya’da sokak hayvanları için tedavi merkezi

6 şubat depremlerinden sonra bögede hayvanlar için arama-kurtarma, tedavi çalışmaları yapan Dört Ayaklı Şehir, şimdi de Antakya’da “Sokak Hayvanları Tedavi Merkezi” kurma hazırlığında.

Merkez, deprem bölgesinde yaşayan hayvansever ve gönüllüler ile koordinasyon ve uyum içinde çalışacak. Merkezde, veteriner hekimler, ayın belirli günlerinde kısırlaştırma ve klinik tedavi hizmeti verecek.

DEPREMDEN SONRA HAYVANLARI KURTARMA ÇALIŞMALARI YAPTI

Depremden etkilenen Hatay, Maraş, Diyarbakır, Malatya, Antep ve Adıyaman’da 6 Şubat’tan itibaren arama-kurtarma çalışmaları yürütmüş olan Dört Ayaklı Şehir, bugüne kadar yüzlerce depremzede hayvanı enkaz ve yıkıntı alanlarından çıkardı. Depremin ardından geçen 1 yıl boyunca, yaygın veteriner hekim ve gönüllü ağı sayesinde, depremzede kedi ve köpeklere yönelik ücretsiz tedavi, ilaç ve aşı çalışmaları yürüttü. Dört Ayaklı Şehir, “Enkazdan Hayata” çalışmayla, afet bölgesinde klinik tedaviye erişemeyen toplam 1114 hayvanın ameliyatını, klinik tedavi ve bakım süreçlerini üstlendi ve tedavisi tamamlanan hayvanları yeniden yuvalandırdı.

Kent, Doğa, Hayvan Çalışmaları Derneği saha ve gönüllü koordinatörü Berrak Doğan, afet sonrası çalışmalarda geçtikleri ikinci aşamayla ilgili konuştu: “6 Şubat depremleri sonrasında arama-kurtarma ekibimiz ve gönüllü veteriner hekimlerimizle birçok hayvanı enkazdan sağ olarak çıkardık. Depremden bu yana, 1 yılı aşkın bir zamandır düzenli ve kesintisiz sürdürdüğümüz ‘Enkazdan Hayata’ çalışmamızla, bini aşkın hayvana afet bölgesi dışında şifa ve yuva sağladık. Ameliyat ve klinik bakım ihtiyacı olan binlerce depremzede hayvana tedavi, yaygın aşılama ve ilaç ulaştırdık. Ve bugün, Sokak Hayvanları Tedavi Merkezimiz ile, afet bölgesindeki hayvanları koruma çalışmalarında ikinci aşamaya geçtik: İyileştirme, kısırlaştırma ve tedavi.”

‘EN AZ BİR YIL BOYUNCA HİZMET VERECEK’

Doğan, nisan ayında Antakya’da açılarak en az 1 yıl boyunca hizmet verecek olan Dört Ayaklı Şehir Sokak Hayvanları Tedavi Merkezi’nin işleyişini şöyle anlattı: “Kan sayım ve röntgen cihazları, yoğun bakım ünitesi dahil bir klinikte olması gereken tüm teçhizata sahip olacak merkezimizde, hayvanların tamamı tedavi sürecini veteriner hekimlerin gözetiminde tamamlayacak. Kısırlaştırılan ve tedavisi tamamlanan tüm hayvanlar, gönüllülerin desteğiyle yaşam alanlarına geri bırakılacak. Kısırlaştırma yapılacak günler, randevu kaydı, kısırlaştırılan, iyileşen ve tedavi süreci tamamlanan hayvanların tüm süreçleri sosyal medya hesaplarımızda yayımlanacak, gönüllülerin erişiminde şeffaf biçimde ilerleyecek.”

Dört Ayaklı Şehir Derneği Başkanı ve Genel Koordinatörü Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mine Yıldırım, Antakya’nın insanı ve hayvanıyla iyileşmeye, sağlıklı yaşamaya ihtiyacı olduğunu belirtti. Yıldırım, “Depremzede hayvanların afet sonrası dayanıklılığını artırmak ve sağlıklarını korumak için kısırlaştırma ve aşılama önceliklidir. Kısırlaştırma ve tedavi için gerekli teknik ve tıbbi alt yapıyı oluşturduk, yasal süreç ve organizasyon da tamamlanmak üzere. Bu çalışma, 1 yılı aşkın bir zamandır bölgedeki hayvan dostlarıyla omuz omuza yürüttüğümüz çalışmaların yarattığı güvenle mümkün olmuştur ve depremzede sokak hayvanlarının sağlığı açısından büyük bir olumlu fark yaratacaktır” dedi.

MERKEZİN İHTİYAÇ LİSTESİ PAYLAŞILDI

Kent, Doğa, Hayvan Çalışmaları Derneği, tedavi merkezinde 1 yıl boyunca en az 1000 kedi ve köpeği kısırlaştırıp, tedavi etmeyi amaçlıyor. Tüm bu çalışmayı dayanışma ve öz kaynaklarıyla başlatan Dört Ayaklı Şehir’e, sanatçılar, akademisyenler ve hayvanseverler dayanışma çağrısı videolarıyla destek oluyor. Dört Ayaklı Şehir, nisan ayının ilk haftasında, Şeker Bayramı’nda açacağı merkez için ilk ihtiyaç listesini de paylaştı.

Tedavi merkezi için ihtiyaç listesinde öne çıkanlar şunlar: Köpek kafesi, kedi ve köpek taşıma kutusu, tıbbi sarf malzemeleri, konserve kedi-köpek maması, hasta altı bezi, kağıt havlu.

Antakya Sokak Hayvanları Tedavi Merkezi’ne destek amacıyla başlatılan resmi bağış kampanyasına buradan ulaşılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir